Op deze pagina wil ik je inspireren. Met blogs, muziek, foto's, filmpjes. Net wat ik tegenkom en graag wil delen. 

Het is een probeersel, dus ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Inspiratie en blogs

Blogs

Ik werk met beweegsessies, omdat ik het zoveel nuttiger vind dan alleen zittend gesprekken te voeren!
Het past bij mijn overtuiging: lijf, hart en hoofd zijn nauw met elkaar verbonden. IJsberen tijdens een intensief telefoongesprek, enthousiast vertellen met je handen, je wenkbrauwen fronsen als je
boos bent. Denken, voelen, doen, willen…het gebeurt altijd in, met en door het lichaam. Dat wil ik dus benutten!

 

Want wist je dat: Je met rustige lichaamsbeweging waarover je niet na hoeft te denken, je jouw denken ‘zachter’ zet? Dit komt door Transient Hypofrontality, een mechanisme dat bijvoorbeeld werkt tijdens wandelen of rustig fietsen op de hometrainer. Je prefrontale cortex is minder actief, het deel van je brein waarmee je logisch en conceptueel nadenkt. De motorische en zintuigelijke delen zijn juist actiever, waardoor je aandacht meer is bij je armen en benen, dat wat je ziet/hoort/ruikt/voelt. Dus: vaste denkpatronen gaan naar de achtergrond. Er komt ruimte voor nieuwe verbanden en invalshoeken, meer creativiteit en andere oplossingen.

 

Een beweegsessie is een situatie waarmee ik je help om je zelfinzicht en -bewustzijn te vergroten. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld: ik observeer dat je stevig doorstapt, of de hele tijd net voor mij loopt. Door dit te benoemen geef ik je een nieuw inzicht. We kunnen het ook gebruiken voor verder onderzoek: Wat doet het als we langzamer, of juist sneller gaan lopen? Of als je alleen nog volgt? Je zelfbewustzijn versterk je met vragen over wat er in je lijf gebeurt: hoe is je hartslag, je ademhaling? En je gedachten? En wat betekent dit?

 

Ook kan een beweegsessie een metafoor zijn voor jouw leervraag. Wil je bijvoorbeeld leren om met kracht en
zelfvertrouwen je grenzen te stellen? Dan kan een sessie zijn dat ik verschillende ‘stations’ voor
je maak (om te squatten, te roeien...). Jij bepaalt zelf waar je wilt werken en wanneer je stopt. We onderzoeken: Waarom stopte
je of niet? Hoe was het om te stoppen? Wat dacht je? Wat deed je? En is dit herkenbaar in je werk? Vervolgens kan je gemakkelijk en veilig oefenen met een andere aanpak die nog buiten je comfortzone valt, maar die wel graag wilt leren. Met net als met een squat: ups & downs ;)