Coaching dat werkt, zodat de daden en de resultaten voor zichzelf spreken. Een coachingstraject waarmee jij letterlijk en figuurlijk in beweging komt, want naast praten en analyseren draait mijn coaching ook om ervaren en zet ik fysiek bewegen in als metafoor. Beweging om uit je comfortzone te komen en in je leerzone. Ik ondersteun je in persoonlijke en professionele ontwikkeling door je uit te dagen, tot stilstand te brengen, te reflecteren en te gaan DOEN.

 

In een coachingstraject mag je verwachten dat ik mij, met alles wat ik meebreng, richt op het begeleiden van jou in jouw persoonlijke ontwikkeling. Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen pad. Dat kan ik niet van je overnemen. Wel kan ik je toegang geven tot nieuwe perspectieven en hulpbronnen (bij jezelf), die jij aan kunt pakken in jouw ontwikkeling. Zodat jij meer zicht krijgt op wie je bent en wat je kunt, jouw patronen en gewoonten te herkennen, je valkuilen te ontdekken.

 

Ik gebruik verschillende methoden en –technieken: uit de sport, positieve psychologie, systemisch werken, NLP, transactionele analyse, voice dailogue, ACT. Meer nog gebruik ik mijzelf, de persoon Marjolijn met hart en hoofd en lijf, als instrument. Mijn ervaringen in het hier-en-nu, in contact met jou, zijn een belangrijke bron van informatie. Uitgangspunt in mijn coaching is: werkt het? Dan gaan we hier meer van doen. Werkt het niet? Dan kiezen we een andere aanpak. 

 

Dit alles zodat jij:
- Nieuwe inzichten krijgt over jezelf (denken, doen, voelen, willen), de situatie nu en zoals je deze wilt
- Heldere besluiten kan nemen over je volgende ontwikkelstap
- Acties neemt om te leren/veranderen wat jij wilt

 

Coaching: wat mag je van mij verwachten

1. Een vrijblijvende kennismaking, voor mijn rekening. We verkennen globaal jouw coachingsvraag. Ik vertel je meer over mijn werkwijze. En natuurlijk maken we ook persoonlijk kennis: wie ben jij? Wie ben ik? Wat verstaan wij onder coaching? Wat verwacht je van mij en wat kan ik je bieden? Op welke manier is je werkgever eventueel betrokken?

Resultaat: We weten of er persoonlijk en op inhoud een klik is. Zien we het zitten om met elkaar samen te werken? Ja: Dan komen we een coachingscontract overeen. Is er geen basis om verder te gaan? Dan stopt het hier, no strings attached.

Hoe ziet een coachingstraject er uit?

Je wilt van A naar B, maar weet niet hoe je daar moet komen. Of je weet dat jouw situatie nu (hoe je je voelt, hoe je werkt, waar je werkt...) het niet (meer) is, maar waar je naar toe wilt daar heb je nog geen idee van. 

Ik kan je daarin ondersteunen en begeleiden. En het mooie is: het draait niet alleen om het resultaat, dat je op B uitkomt. Maar de weg ernaar toe levert je misschien nog wel meer op: je leert te leren. Dus je kan na afronding van onze samenwerking later ook zelf aan de slag met soortgelijke vragen en het uitbouwen van hetgeen je geleerd hebt in de coaching.

Natuurlijk is iedere coachingsvraag, persoon, context uniek. Ieder coachingstraject is dan ook uniek. Toch zijn er in  het algemeen een aantal processtappen die terugkomen in ieder coachingstraject. 

Gemiddeld genomen voeren we in totaal 6 face-to-face gesprekken, eens per 3 tot 4 weken. Daarnaast hebben we regelmatig contact via de mail, telefoon, app. We werken daardoor met kleinere stappen, hebben vaker contact en versterken daardoor onze samenwerking. We kunnen sneller bijsturen als dat nodig is.

We werken met verschillende instrumenten, vragenlijsten, oefeningen, werkwijzen. Uitgangspunt daarbij is: we doen wat werkt! Werkt iets niet? Dan stellen we bij.

2. We gaan meer de diepte in. We kijken naar je coachingsvraag vanuit verschillende invalshoeken. Wat is je verhaal? Waarom is je situatie voor jou een probleem? Waar wil je aan gaan werken?

Resultaat: je bent je bewust van je coachingsvraag, je weet waar je aan wilt werken en waarvoor je een oplossing wilt.

 

3. We bepalen jouw doelen, brengen in beeld hoe je deze kan bereiken en wat dit van je zal vragen. Jij stelt hierin prioriteiten en bepaalt je hoofddoelen. We verkennen de acties die je kunt nemen om te leren, te oefenen met ander gedrag/mindset/nieuwe inzichten.

Resultaat: jij hebt helder wat je wilt bereiken met onze samenwerking. Wat kan en doe je anders als de coaching is afgerond? Je weet ook wat dit van je zal vragen, hebt je prioriteiten in beeld en je kan hier verantwoordelijkheid voor nemen. We stellen een coachingsplan op.

 

4. Deze fase draait om doen: oefenen met  nieuw gedrag/mindset/vaardigheden en uitvoeren van de acties die je dichter bij je doelen brengen. Je werkt in jouw praktijk met opdrachten en oefent regelmatig met dat wat je (af) te leren hebt. We reflecteren op je ervaringen: wat heb je gedaan? Wat gebeurde er? Wat voelde, dacht, deed jij? Welk resultaat heeft dit opgeleverd? En hoe kan je dit meenemen in de toekomst? Mijn rol is je daarbij te stimuleren, ondersteunen, feedback te geven, helpen bij het bepalen van nieuwe acties. Ook help ik je om scherp te blijven op het behalen van je doelen, het eventueel bijstellen van het plan/doelen.

Resultaat: jij hebt geoefend met ander gedrag/mindset, gewerkt om tot nieuwe inzichten te komen. Je hebt geleerd dit effectief toe te passen en hebt vanuit de praktijk geleerd wat je nodig hebt voor de toekomst om dit vast te houden.

 

5. We evalueren en sluiten onze samenwerking af. Jij staat stil bij het resultaat dat je hebt bereikt en welke waarde dit heeft voor je. Wat doe je anders dan bij de start van de coaching? En is dat wat je wilde? We staan stil bij wat je heeft geholpen om dit resultaat te bereiken. Wat je hebt geleerd over je zelf en hoe je dit kan gebruiken om ook in de toekomst met uitdagingen om te gaan. Als we een traject hebben gedaan vanuit je werkgever, staan we ook stil bij het resultaat voor de organisatie waar je werkt.

Natuurlijk evalueren we ook onze  samenwerking. Wat werkte wel en wat werkte niet voor je? Dit geeft jouw input voor jouw leerproces in de toekomst. En ik als coach kan jouw feedback meenemen in mijn eigen professionele ontwikkeling. Nu je jouw doelen hebt bereikt, eindigt onze samenwerking. We sluiten onze samenwerkingsrelatie passend af.

Resultaat: jij hebt inzicht in de resultaten van het traject, weet hoe je hebt geleerd en wat je mee wilt mee nemen zodat je ook in de toekomst het geleerde kunt vasthouden en waar mogelijk zelf uit kunt breiden. Onze samenwerkingsrelatie is afgesloten.

In de praktijk...